Uitfasering KPN 3G netwerk vanaf 1 april

Het ontgaat niemand dat wereldwijd, en dus ook in Nederland, oudere mobiele netwerken worden uitgefaseerd. KPN start officieel vanaf 1 april 2022 met de uitfasering van het 3G-netwerk. In de praktijk zal er pas op 18 april een gebied in Amsterdam worden uitgezet. Als deze pilot succesvol verloopt, volgt de rest van Nederland op 2 mei 2022.

  • Start uitfasering (Amsterdam) op 18 april 2022: 1 gebied in Amsterdam als pilot
  • Start uitfasering (Nederland) op 2 mei 2022: na succesvolle pilot zal KPN landelijk het 3G netwerk gaan uitfaseren vanaf 2-5

Wat betekent dit voor de gebruiker?

Toestellen die nog bellen via het 3G netwerk zullen terugschakelen naar het 2G netwerk en dat betekent dat de gesprekskwaliteit iets achteruit zal gaan. Een groot deel van alle smartphones beschikt echter over de optie VoLTE (voice over LTE of voice over 4G) en die functie is direct ook de oplossing waarbij je weer de gewenste gesprekskwaliteit in HD voice kunt ervaren!

Voicedata abonnees met een iPhone, Xiaomi en Poco kunnen VoLTE gebruiken in combinatie met onze abonnementen over het KPN netwerk. Samsung gebruikers kunnen op dit moment nog helaas geen VoLTE activeren, maar dit volgt in de maanden maart, april en mei. Toestellen zonder VoLTE blijven zoals aangegeven gewoon bereikbaar en bellen vanaf het moment dat 3G is uitgeschakeld over het 2G netwerk van KPN.

Alternatief; Voicedata zet jouw abonnement om naar het Vodafone netwerk

Voicedata komt eind maart met de optie om mobiele abonnementen op het Vodafone netwerk te activeren met behoud van je nummer en dezelfde tarieven die je van ons kent. Voor deze abonnementen gelden bovenstaande punten niet. VoLTE via het Vodafone netwerk is beschikbaar voor ieder device dat beschikt over VoLTE.

Mocht het zo zijn dat jouw smartphone niet op tijd beschikt over VoLTE dan kunnen wij jouw abonnement omzetten naar het Vodafone netwerk (vanaf eind maart) en beschik je direct over de gewenste oplossing!

Veelgestelde vragen uitfasering 3G

Hoe stel ik VoLTE in op mijn toestel?
Bekijk hier de handleiding voor het instellen van VoLTE op iOS en Android devices

Wat als mijn smartphone niet geschikt is voor 4G?
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat het toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast is bellen en internetten tegelijkertijd niet meer mogelijk.

Ik heb een 4G toestel. Kan gewoon bellen en internetten als het 3G netwerk uitgaat?
Als je toestel geschikt is voor 4G internetten en bellen, dan merk je niks. Maar als je toestel alleen geschikt is voor 4G internetten, dan bel je vanaf eind maart 2022 via het 2G-netwerk.

Toestellen geschikt voor 4G zijn regelmatig verbonden met 3G, hoe gaat dat straks als 3G uitgaat?
Doordat KPN het 4G-netwerk continu verbetert, zorgen ze ervoor dat het 3G-netwerk overbodig is. Je toestel zoekt altijd (automatisch) het beste netwerk en dat is straks bijna altijd 4G. Als je een toestel hebt dat niet geschikt is voor 4G bellen, dan bel je straks altijd automatisch via het 2G-netwerk.

Werkt 3G straks nog wel in het buitenland?
Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden blijft dit gewoon werken.

Wat gebeurt er met het 2G netwerk?
Het 2G-netwerk blijft beschikbaar tot tenminste april 2025.

Zijn er nieuwe simkaarten voor 4G nodig?
Alle Voicedata simkaarten zijn geschikt voor 4G

Wat als ik geen telefoon heb, maar een 3G dongel
Een 3G-dongel is geschikt voor ons 2G-netwerk. Kleine hoeveelheden data verzenden en ontvangen, kan dus prima over het 2G-netwerk, als 3G straks stopt. Als je de dongel gebruikt om te surfen of te streamen met je laptop, dan is 2G niet genoeg. Je hebt dan het 4G-netwerk en een 4G-dongel nodig. Gebruik je een 3G-dongel voor een pinapparaat? Dan blijft die gewoon werken.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon bellen?
Jazeker, op het 2G netwerk kun je nog gewoon bellen en gebeld worden. De gesprekskwaliteit zal wel minder zijn dan je nu op 3G ervaart.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon Internetten?
Jazeker, echter de datasnelheid zal wel een stuk lager zijn dan je nu op 3G ervaart.

Even bellen?

Heb je behoefte aan meer uitleg over dit artikel? Laat dan je telefoonnummer achter en we bellen je zo spoedig mogelijk op om de uitfasering van 3G en eventuele vervolgacties met je door te nemen.