Wat is VoLTE?

Voice over LTE, kortweg VoLTE, is de nieuwe standaard voor mobiel spraakverkeer. Ten opzichte van 2G (GSM) en 3G (UMTS) netwerken heeft het 4G (LTE) netwerk een veel grotere capaciteit. Het aantal apparaten dat gelijktijdig gebruik kan maken van het netwerk wordt aanzienlijk verhoogd. Daarnaast zal door het gebruik van 4G ook de gesprekskwaliteit toenemen.

Van telefoonnummers naar IP adressen

Telefoongesprekken worden op dit moment opgezet door middel van telefoonnummers (en ‘IMSI nummers’). In de toekomst zal er een vertaalslag moeten plaatsvinden tussen deze nummers en IP adressen. Op het 4G netwerk communiceren telefoons namelijk op basis van een IP-adres, net als apparaten die verbonden zijn met een ‘normale’ internetverbinding thuis of op het werk.

De techniek achter VoLTE is niet nieuw. Het bellen op basis van IP adressen is in de vaste telefonie al jarenlang aanwezig. VoIP en VoLTE verschillen in de basis niet zo gek veel van elkaar. Op dit moment is het bijvoorbeeld mogelijk om via Skype of een andere softphone applicatie te bellen via het internet. Dit staat gelijk aan bellen via het 4G netwerk met de mobiele telefoon.

Belminuten verdwijnen

De grootste verandering die consumenten zullen merken is het verdwijnen van belminuten. Wanneer alle verkeer over 4G gaat plaatsvinden worden belminuten overbodig en zullen databundels steeds groter worden. Sterker nog, er zullen op termijn alleen maar data-abonnementen worden aangeboden.

Waarom bellen over 4G?

De gesprekskwaliteit van een mobiele telefoongesprek is, vergeleken met de kwaliteit van een vaste lijn, ronduit slecht. Dit wordt geaccepteerd, maar met de invoering van VoLTE zal de gesprekskwaliteit drastisch verbeteren en de kwaliteit van de vaste lijn benaderen. Daarnaast zal het opzetten van gesprekken sneller geschieden en kan er tijdens het bellen nog steeds gebruik worden gemaakt van data toepassingen.

Integratie

Op dit moment wordt er door providers geïnvesteerd in verschillende netwerken voor data en telefonie. Als de ontwikkeling van VoLTE voltooid is zal het telefonienetwerk echter steeds minder gebruikt worden. Hierdoor zal dit netwerk aanhoudend minder aandacht vereisen en opeisen. Daarentegen zal het datanetwerk veel zwaarder belast gaan worden. Dit komt niet alleen door het extra belverkeer. Ook door bijvoorbeeld Unified Communications en videobellen zal het datagebruik van mobiele telefoons verder toenemen. Door de vrije ruimte op het netwerk behoort het delen van documenten tijdens gesprekken tot de mogelijkheden. Wellicht zijn er nog veel meer toepassingen waar nu nog niet eens aan gedacht wordt.

Hoe speelt Voicedata in op deze ontwikkelingen?

In 2012 was Voicedata één van de eerste mobiele providers die Vast Mobiel Integratie aanboden en ook op gebied van VoLTE zullen we als innovatieve partij vooroplopen. Dit zal te merken zijn in de eerder genoemde integratie, waarbij een grotere rol is weggelegd voor Unified Communications. Een effectieve en geïntegreerde softphone die zowel op pc als op mobiele telefoon werkt is een must. Uiteraard gaat dit zonder tussenkomst van een applicatie. De standaard is gebruikersgemak, met daarbij behorende bereikbaarheid en hosted telefooncentrale.