Nieuwe wetgeving 0900-nummers

Het Europese hof heeft kortgeleden besloten dat het bellen naar bijvoorbeeld een klantenservice niet duurder mag zijn dat het normale beltarief. De nieuwe regelgeving zal worden overgenomen door het Nederlandse Ministerie van Economische zaken. Dit houdt in dat de regels voor 0900-nummers verder zullen worden aangescherpt. Vanaf 1 juli 2017 gaat de nieuwe wetgeving in en vanaf dat moment wordt het verboden meer te rekenen dan het normale beltarief. Naar schatting worden in Nederland om ongeveer 1000 klantenservicenummers getroffen door de nieuwe regeling.

Waarom is nieuwe wetgeving nodig?

De reden voor de wijziging is een rechtszaak die het Europees Hof onlangs behandelde in Stuttgart. Hierbij werd besloten dat bedrijven uitsluitend een ‘basistarief’ mogen hanteren voor hun informatienummer. De redenatie is dat informatie over een product het recht is van de consument – het zit in de aanschafprijs van het product verwerkt.

Ook zou het rekenen van een extra tarief (logischerwijs) consumenten afschrikken. Zij zouden in de oude situatie vaak afstand doen van bijvoorbeeld hun garantierecht. Het Europees Hof en het Ministerie van EZ ziet deze situatie als onwenselijk. Zij hoopt door middel van deze nieuwe uitspraak een positieve invloed uit te oefenen. Consumenten zullen in de nieuwe situatie beter beschermd worden.

Voor wie geldt de nieuwe wet?

Bovenstaande regels gelden alleen voor klantenservices. Bij 0906 of 0909 nummers, die gebruikt worden voor respectievelijk erotische lijnen en radio-/tv-spelletjes, verandert de regeling niet. Hierbij blijft het toegestaan een extra tarief bovenop de belkosten te rekenen.

Hoe gaat Voicedata om met deze nieuwe regels?

Voicedata zal uiteraard een voorbeeld nemen aan deze nieuwe wetgeving. Het is vanaf 1 juli dus niet meer mogelijk om voor een 0900-nummer extra kosten te rekenen. Bestaande relaties zullen ruim voor deze datum geïnformeerd worden, nieuwe relaties worden meteen geattendeerd op de nieuwe regels.