ISDN naar VoIP

Ondanks de grote stappen die VoIP in de afgelopen jaren heeft gemaakt, zijn er nog steeds (veel) bedrijven en particulieren die gebruik maken van een ISDN verbinding. In Duitsland is men al ver met de uitfasering van ISDN, maar ook in Nederland gaat deze stap vroeg of laat aangekondigd worden. Na 20 jaar trouwe dienst zullen de verschillende partijen in 2017, of meer waarschijnlijk een jaar later, de stekker uit de dienst trekken en overgaan op modernere diensten.

Deze stap komt niet als een verrassing, maar de vele gebruikers die eigenlijk nooit problemen hebben gehad met ISDN zullen toch huiverig zijn voor een overstap. Deze zorgen zijn eigenlijk helemaal niet nodig. Mits de overstap goed voorbereid wordt levert deze eigenlijk alleen maar voordelen op. Waar moet u aan denken bij een overstap? En hoe voorkomt u onnodige problemen tijdens een overstap?

Internet

Een stabiele internetverbinding is van groot belang voor VoIP. Veel snelheid is niet benodigd (per gesprek ongeveer 70-100 kb per seconde), maar een bedrijfsruimte midden in een bos met slechts één trage ADSL-verbinding kan toch in de problemen komen. Daarnaast is een zakelijke verbinding met een vast IP-adres erg handig. Op deze manier is het niet nodig om telefoons continu aan te melden of te laten zoeken naar een verbinding. Laat u om deze reden goed informeren over de internetverbinding.

Contractduur

Huidige telecomcontracten hebben meestal een looptijd van een jaar, met een opzegtermijn van 3 maanden. Deze periode kan verkort worden tegen een afkoopsom, echter is het financieel het meest interessant om de overstap zo te plannen dat er geen of nauwelijks dubbele kosten gemaakt worden.

Huidig gebruik telefoonlijn

Naast een telefoon kunnen verschillende apparaten werken over een ISDN-verbinding. Denk hierbij aan een pinapparaat, alarm of een faxapparaat. Tijdens een overstap zullen deze zaken voldoende moeten worden aangekaart om uitval of eventuele problemen met deze apparaten te voorkomen. Een alternatief is meestal voorhanden op basis van een IP-gerelateerde oplossing.

Voicedata helpt en adviseert u graag tijdens een overstap van ISDN naar VoIP. Neem contact met ons op via het contactformulier hiernaast, de mail (sales@voicedata.nl) of telefonisch (074-711 3660).