Internet snelheidschecks

De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (kortweg ACM) heeft plannen om de internetmarkt verder te reguleren. Door middel van certificering voor snelheidschecks zouden consumenten in de toekomst meer grip moeten krijgen op de betaalde abonnementskosten. Op dit moment bieden veel providers een internetverbinding tegen een standaardbedrag aan, terwijl de snelheid van dit internet veel verschilt per locatie. De ACM wil zorgen dat internetproviders gaan voldoen aan de netneutraliteitsregels en duidelijk gaan omschrijven welke internetsnelheid kan worden verwacht.

De test (link) zal alle metingen en het gebruikte IP-adres opslaan in een database, zodat de ACM kan bekijken welke providers de beloofde internetsnelheid daadwerkelijk halen. Daarnaast is het voor de regulering van de markt interessant om te zien of er binnen een gebied (grote) snelheidsverschillen zijn. Deze zouden in de toekomst kunnen worden verholpen. Op dit moment is het nog niet mogelijk voor de ACM om daadwerkelijk consequenties te verbinden aan deze snelheidschecks, maar dat de organisatie in de toekomst beter wil gaan letten op loze beloftes is een zekerheid.

Voicedata levert altijd de snelst mogelijke verbinding per dienst. Wij geven hierbij aan dat de daadwerkelijke snelheid afhankelijk is van een aantal factoren en dat het (bij sommige verbindingen) nagenoeg onmogelijk is deze omgevingsfactoren uit te schakelen. Enkele beperkende factoren zijn de afstand tot de straatkast of simpelweg het ontbreken van een snelle verbinding naar deze straatkast of het pand. Ook de interne bekabeling of de gebruikte apparatuur (wifi) kan invloed hebben op de kwaliteit van een internetverbinding.

Met name bij een wifi-verbinding is de snelheid nogal afhankelijk van onder andere afstand en omgevingsfactoren (industriële omgevingen zijn funest voor een verbinding). Overigens is het überhaupt niet aan te raden te werken via wifi, aangezien de stabiliteit van een wifi-verbinding nog altijd niet kan tippen aan een vaste verbinding.