Geen lijnkaping bij Voicedata

In een item van de NOS waarschuwde de Autoriteit Consument en Markt voor zogenaamde ‘lijnkaping’ of ‘slamming’. Steeds vaker zijn ondernemers doelwit van deze praktijken, waarbij nummers ongewild worden overgenomen door telecomproviders. Ondernemers komen hierdoor vast te zitten aan een nieuw telefoonabonnement. Door de Nederlandse wetgeving volstaat bij ondernemers mondelinge toestemming, waardoor dit soort ‘telecomcowboys’ moeilijk aan te pakken zijn.

Bij Voicedata is lijnkaping vrijwel onmogelijk, simpelweg omdat wij een protocol hebben waarbij we altijd direct contact hebben met onze eindgebruikers.

Lijnkaping vrijwel onmogelijk bij Voicedata

Voicedata hanteert een strak protocol, waarbij altijd een dubbele check plaatsvindt voordat het verzoek tot uitporteren wordt geaccepteerd.
Voicedata heeft inmiddels meer dan 3000 klanten en beschermt haar klanten waar mogelijk. Lijnkaping is bij Voicedata niet mogelijk omdat bij uitporteringsverzoeken altijd duidelijk een verzoek vanuit het tekenbevoegd contactpersoon van de desbetreffende klant bekend moet zijn. Op het moment dat een nummerportering wordt aangevraagd, belt Voicedata haar klant direct op om uit te zoeken waar het verzoek vandaan komt en wil dit zowel telefonisch als schriftelijk bevestigd zien.

Het resultaat van dit proces is dat er geen enkele klant van Voicedata slachtoffer is geworden van lijnkaping of slamming. Een extra beveiliging en controle door simpelweg 1 op 1 contact met de eindklant is het antwoord op dergelijke verkooppraktijken van agressieve telecombedrijven.

Hoe werkt lijnkaping?

De meeste ondernemers zijn meer dan eens gebeld door een aanbieders van bijvoorbeeld elektriciteit, telecom of watervoorziening. Wanneer ondernemer s akkoord gaan met bijvoorbeeld het toesturen van informatie kan de telefoonlijn overgezet worden naar een andere telefoonmaatschappij. Omdat er een opname van het gesprek kan het contract rechtsgeldig worden verklaard. In sommige gevallen is er niet eens sprake van een telefoongesprek – één slachtoffer (bron: NOS) zegt geen gesprek te kunnen herinneren. Ook zegt hij de stem op de opname niet te herkennen.

Tientallen klachten per maand

De ACM ziet de laatste maanden een heftige toename in het aantal klachten over lijnkaping. Per maand komen tientallen meldingen binnen, waar de ACM machteloos tegenover staat. Het enige dat de telecomwaakhond kan doen is uitleggen waar ondernemers voor moeten uitkijken wanneer ze benaderd worden voor een nieuw contract. Dit is dan ook exact wat er gaat gebeuren; de komende tijd zal de ACM starten met een nieuwe campagne, gericht op MKB’ers.

Zelfregulering

De ACM dringt daarnaast bij het ministerie van Economische Zaken aan op het aanpassen van de wet, zodat ook ondernemers een handtekening moeten zetten alvorens een contract rechtsgeldig is. De minister (Kamp) voelt hier echter niets voor, hij ziet meer in zelfregulering door de telecomsector. Ook wijst hij op de laatste wetswijziging in 2016: toen werd besloten dat telecomcontracten voor onbepaalde tijd binnen een maand opgezegd konden worden. ACM countert echter met het feit dat het bij lijnkaping meestal gaat om contracten voor bepaalde tijd en dat de maand meestal niet voldoende is. Meestal merken ondernemers pas dat ze een nieuw contract hebben nadat er een factuur is ontvangen.