097-nummers vervangen 06-nummers

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwt dat telecomaanbieders meer zouden moeten doen aan de verspilling van de beschikbare nummers. Veel ‘slimme’ apparaten worden op dit moment voorzien van een SIM-kaart waarmee zij verbinding maken met het internet. Meestal krijgen deze SIM-kaarten nog een 06-nummer mee, waardoor deze op beginnen te raken.

Het alternatief voor 06-nummers bestaat al een tijdje: in 2014 werden 06-nummers verboden voor apparaten waar niet mee gebeld kan worden. Beveiligingscamera’s, pinapparaten, koelkasten en navigatiesystemen moeten sindsdien worden uitgerust met een sim-kaart waaraan een 097-nummer is gekoppeld. Met dit nummer kan niet worden uitgebeld, en doordat het een volledig nieuwe reeks was zijn er voorlopig meer dan voldoende mogelijkheden.

Ondanks dat telecomaanbieders niet altijd weten wat er gebeurt met de SIM-kaarten die zij uitgeven, worden zij toch verantwoordelijk gehouden. Volgens de ACM hebben de telecomaanbieders namelijk ook de plicht om klanten te informeren over het verschil tussen beide nummers en de toepassingsmogelijkheden.

Juiste toepassingen

06-nummers

10-cijferige 06-nummers zijn louter bedoeld voor diensten waarbij herkenbaarheid van nummers belangrijk is: mobiele telefonie. Tablets met een chat-functie vallen hier niet onder, er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van het 2G-netwerk.

097-nummers

M2M is een verzamelnaam voor 4 verschillende diensten waarvoor geen 06-nummers meer gebruikt mogen worden. Hiervoor worden dus 097-nummers gebruikt:

  1. Machine-to-Machine, bijvoorbeeld energiemeters, navigatiesystemen, dongels & e-readers.
  2. Machine-to-Human, autonoom werkende apparaten zoals beveiliging- of alarmsystemen.
  3. Human-to-Machine, apparaten waarbij een persoon een verbinding opzet, bijvoorbeeld het instellen van een thermostaat.
  4. Human-to-Human, apparaten waarbij een geautomatiseerde spraakverbinding wordt opgezet. Voorbeelden zijn de pech-telefoon of een alarmknop (polsband).
  5. 097-nummers mogen wél gebruikt worden voor mobiele telefonie, maar andersom is dit niet toegestaan.