wat is VoIP (Voice over IP)?
VoIP is de afkorting van Voice over IP oftewel bellen via het Internet, in Nederland is VoIP de standaard voor telefonie in de markt en beschikt bijna ieder bedrijf of organisatie over een VoIP oplossing.
Voice over IP is een overkoepelende term voor alle mogelijk manieren om te bellen via het Internet;
- Hosted VoIP of Cloud telefonie
- SIP Trunk – lijnen voor een VoIP Centrale
- VoIP softphone applicatie PC en mobiel
Hoe werkt VoIP
Hoe werkt VoIP of Voice over IP telefonie? Is bellen via het internet wel stabiel? Het antwoord op deze vragen is heel eenvoudig, vrijwel alle vaste telefonie loopt tegenwoordig over het Internet en kun je bestempelen als VoIP. De werking van VoIP en de stabiliteit ken je dus waarschijnlijk al, de belangrijkste factor in de stabiliteit van een VoIP oplossing is de internetverbinding en inrichting van het bedrijfsnetwerk.
VoIP is de standaard manier van vast bellen. Bij gebruik van VoIP wordt er niet meer gebeld via een analoge lijn of ISDN lijn maar via het Internet. Sinds 2004 levert Voicedata VoIP oplossingen en de dienst is dan ook zeer betrouwbaar. Door de snelle ontwikkeling van VoIP zijn er veel mogelijkheden, veel meer dan oudere technieken zoals ISDN en analoog.
In de zakelijke markt worden er veel verschillende termen voor VoIP gebruikt: IP-telefonie, internet bellen of internettelefonie. Er bestaan verschillende technieken voor Voice-over-IP, waarbij SIP het meest belangrijke en meest gebruikte protocol is.
Voordelen VoIP
Flexibel werken
Bepaal zelf waar je werkt en via welk device! Jij bepaalt bij VoIP zelf hoe je bereikbaar bent (vast toestel, PC, laptop of mobiel) en vanaf welke locatie je werkt, het enige wat je nodig hebt is een werkende internetverbinding (kabel, WIFI of 4G).
Schaalbare telefonie
VoIP telefonie wordt in 9 van de 10 gevallen als software geleverd vanuit de cloud, je betaalt per gebruiker per maand een bedrag waardoor je enorm eenvoudig kunt op- en afschalen, dit kan bij Voicedata zelfs dagelijks aangezien er niet met meerjarige contracten wordt gewerkt.
Goedkoper dan andere telefoniediensten
Tegenwoordig koppelen alle grote aanbieders vanuit datacenters met SIP of Voice-over-IP, hierdoor is de route van telefoongesprekken zeer efficiënt ingericht en wordt er via internet gecommuniceerd. Dit is vele malen goedkoper dan onderlinge verbindingen via ISDN of analoog, waardoor eindgebruikers profiteren van lagere kosten.
Altijd up-to-date en veel functionaliteit
VoIP providers zoals Voicedata hebben daarnaast de mogelijkheid om softwarematig diensten te leveren via VoIP, waardoor u als klant altijd de meest moderne telefoniefaciliteiten heeft die altijd up-to-date zijn. Bedrijven kunnen de bereikbaarheid optimaal instellen, zonder gehinderd te zijn aan de beperkte functies van telefooncentrales op locaties.
Nadelen VoIP
Internetverbinding ligt er uit
De term geeft het al aan, wanneer u belt via het internet is de grootste bottleneck de internetverbinding. Wanneer een internetverbinding down is, is het niet mogelijk om te bellen. Gelukkig is internet in Nederland heel stabiel en heb je voor vrij lage kosten een back-upverbinding aanleggen, waardoor dit euvel is te tackelen. Wenst u echt optimale bereikbaarheid, dan is hosted voip een prettige oplossing, omdat er dan altijd nog een extra mogelijkheid is om de gesprekken door te zetten naar mobiele nummers.
Bedrijfsnetwerk niet optimaal ingericht
Het nadeel van internet is gelijk aan het nadeel van het interne bedrijfsnetwerk, wanneer dit niet goed is ingericht kunnen er problemen ontstaan. Kies daarom een provider met echte specialisten die veel kennis hebben van zowel Voice over IP als bedrijfsnetwerken.
Voice over IP in de Cloud
In de zakelijke markt zien we veel termen als Voice over IP in de cloud, hosted VoIP, virtuele telefooncentrale en cloud-pbx. Dit zijn allemaal synoniemen voor een oplossing waarbij de telefooncentrale in de cloud wordt geleverd bij uw abonnement. Hierdoor is er geen dure investering meer nodig in een telefooncentrale, maar zit dit inbegrepen in het abonnement.
Cloud bellen is voor ieder bedrijf interessant, zowel kostentechnisch als functioneel.
Het SIP protocol
Het protocol voor zakelijk VoIP bellen is SIP, dit staat voor Session Initiated Protocol. Dit protocol zorgt ervoor dat de gesprekskwaliteit optimaal is en weinig bandbreedte verbruikt zodat je ook met een slechte internetverbinding goede kwaliteit telefonie kunt waarborgen.
Voicedata maakt het mogelijk om bestaande telefoonnummers over te nemen en te koppelen aan SIP, hierdoor is iedere klant altijd bereikbaar vanuit alle soorten technieken. Naast het koppelen van vaste telefoonnummers is het tegenwoordig ook mogelijk om mobiele abonnementen te integreren op SIP, hierdoor zijn ook mobiele gebruikers uitgerust met alle vaste telefoniefunctionaliteiten als doorverbinden en doorschakelen.
De geschiedenis van VoIP in Nederland
VoIP of Voice over IP bestaat officieel al vanaf 1973 waarbij de eerste spraakpakketten tussen 2 apparaten werden uitgewisseld, echter kon er tot 1998 in Nederland niet gecommuniceerd worden naar telefoonlijnen met een andere techniek, zoals ISDN en PSTN (Analoge lijn).
In de periode van 1998 tot en met 2004 werd VoIP enkel gebruikt door early adopters en kende ISDN hoogtijdagen op de zakelijke markt. In 2004 kwam er een kentering omdat partijen als Voicedata volledig overgingen op hosted VoIP platformen voor telefonie, waarbij er geen limiet zit op het aantal te bedienen klanten en de updates, upgrades, functionaliteiten en uitbreidingen niet meer gebonden waren aan een locatie of telefooncentrale op locatie maar aan het platform dat volledig in de cloud draait.
Waar VoIP in een stroomversnelling raakte bij alles in 1 pakketten voor consumenten, liep de zakelijke markt nog wat achter aangezien VoIP als risicovol werd gezien, voornamelijk omdat de storingsgevoeligheid vele malen hoger lag dan bij ISDN-oplossingen.
In 2008 begonnen de innovatieve VoIP providers toch echt klanten te bewegen om te kiezen voor een telefonieoplossing vanuit de cloud, omdat de kosten voor de klant vele malen lager zijn, er enorm veel extra mogelijkheden beschikbaar zijn en zakelijke klanten konden overtuigd worden door meer dan uitstekende uptime cijfers van de VoIP diensten over een periode van 3 jaar. Daarnaast hielp de ontwikkeling van zakelijk internet ook enorm mee in het succes van Voice over IP, door de uitrol van glasvezel, VDSL, SDSL.bis en COAX kregen bedrijven en organisaties de beschikking over hogere bandbreedtes met slimmere routers waarbij het VoIP verkeer kan worden geprioriteerd voor optimale werking en stabiliteit.
Inmiddels zijn we vele jaren verder en is Voice over IP de standaard in de markt, in 2020 stelde KPN haar ISDN-netwerk buiten gebruik en is er zakelijk geen andere techniek meer mogelijk wat betreft telefonische bereikbaarheid. Het grootste deel van de ZZP en MKB bedrijven in Nederland maken gebruik van een VoIP centrale vanuit de cloud ofwel Hosted VoIP, in het grootzakelijke segment wordt er vaak nog gekozen voor een on premise telefooncentrale of een hybdride oplossing met VoIP vanuit de cloud.
In 2020 beginnen ook grote softwareconcerns als Google en Microsoft pro-actief eigen VoIP diensten aan te bieden als toevoeging op applicaties als Teams, Skype for Business en Hangouts.