De ‘voice’ van Voicedata - week van het werkgeluk

De ‘voice’ van Voicedata | Van alles over werk & geluk | Week van het Werkgeluk

Iedereen wil het: gelukkig zijn. In privésfeer en het liefst ook op het werk want daar breng je immers veel tijd door. Gelukkige medewerkers zijn meer betrokken, productiever, coöperatiever, creatiever en innovatiever. Ze zijn minder vaak ziek en hebben minder kans op een burn-out.

Maar wat is werkgeluk? Is dat een ‘vanavond-besteld-morgen-in-huis’ plug-in die we op een gewenst moment kunnen inzetten op een organisatie?
Is het plezier? Succes? Een goede work-life balance? Genoeg vragen om eens met een paar van onze collega’s in gesprek te gaan. Wij presenteren je de Voice van Voicedata over werkgeluk!

Aron Pouls | 22 jaar | Sales Executive | 3 jaar in dienst

Ben jij gelukkig?
Ik ben zeker wel gelukkig, ja! Bedoel je dat überhaupt of werk gerelateerd?

Überhaupt!
Ik denk dat ik momenteel wel goed op m’n plek zit. Sowieso in het leven wel en op het werk ook! Ik ben vroeg afgestudeerd en vind onder andere daardoor dat ik het zelf wel op de rit heb. Ik heb een mooie vriendengroep, bij de voetbal een mooi elftal waar ik op een goed niveau speel; ik heb wel het gevoel dat ik behaal wat ik wil behalen. Maar ik wil wel altijd meer en steeds verder.

Hé en als we dan kijken naar werkgeluk?
Werkgeluk ook! Het zegt natuurlijk al genoeg dat wanneer je ergens stage gaat lopen, er daarna gaat afstuderen en dan óók nog blijft werken. Als ik had gemerkt dat dit niet mijn ‘ding’ is, was ik hier niet blijven hangen. Daarnaast krijg je hier alle vrijheid en verantwoordelijk om te doen wat je graag wil.

Afgelopen woensdag bijvoorbeeld, werkte ik een dag thuis. Als je laat zien dat je aan het werk bent is dat gewoon prima. Je wordt niet gecontroleerd omdat je thuis werkt. Dat is wat mij betreft de basis voor vertrouwen. Wanneer je een stap extra zet voor het bedrijf en er dus niet met de pet naar gooit, krijg je dat terug. Ik zie dat als ‘het nieuwe werken’ en dat past wel bij mij en m’n generatie.

Fabian Huiskes | 26 jaar | Support Extern | 7 jaar in dienst

Zeven jaar. Dat is lang?!
Ja en dat voor een broekie, haha! Nou, als je mij zeven jaar geleden had gevraagd of ik hier nu nog zou werken dan was het antwoord waarschijnlijk ‘nee’ geweest.

Waarom werk je hier dan nu nog wel?
Er is geen reden om ergens anders te kijken. Ik heb het hier, na al die jaren, nog steeds heel erg naar mijn zin. En dat is de nog eens de verkorte versie!😉

Oké en hoe kun jij anderen helpen bij werkgeluk?
Als je in de technische hoek kijkt is er schaarste op de arbeidsmarkt. Omdat wij technische mensen graag in een vroeg stadium aan ons willen binden, heb ik vaak veel jonge stagiaires en collega’s om me heen. De technische collega’s zijn meestal meer introvert dan extravert. Bij hen is het misschien wat lastiger te doorgronden hoe ze over bepaalde dingen denken of wat werkelijk hun idee is over een onderwerp. Door mijn mensenkennis kan ik dat snel doorgronden. Daarom kan ik ook vaak wel een verbindende schakel zijn om mensen uit hun tent te lokken op een positieve manier. Dat vind ik ook leuk!

Dennis Zuidema | 32 jaar | Support Engineer

Wat betekent werkgeluk voor jou?
Een leuke ontspannen sfeer! Fijne collega’s met -ik noem het- een ‘jonge mindset’.

Wat is jouw leukste herinnering in de afgelopen 9 jaar?
Daar vraag je me wat, zeg! Mogen het er ook meer zijn? Anders moet ik er op terug komen.

Vooruit meerdere dan!
Leuke herinneringen zijn uitjes met Voicedata. Mallorca bijvoorbeeld; ik heb daar een hele leuke vakantie gehad maar het is alles behalve uitrusten. 😉
Daarnaast vind ik voetballen met Voicedata heel leuk, tegen andere bedrijven bijvoorbeeld. En we hebben vanuit een grote leverancier jaarlijks een karttoernooi, daar mogen we als Voicedata aan mee doen. Ik vind het heel leuk en ben blijkbaar ook redelijk goed in karten. Volgens Xander ben ik de Max Verstappen van het karten! Ik doe dan ook niet mee om tweede of derde te worden. Ik ga voor de eerste prijs! Karten is echt een passie van mij dus dat ik dat met mijn collega’s kan doen vind ik natuurlijk geweldig!

Sabrina den Breejen | 29 jaar | Finance & HR | bijna 8 jaar in dienst

Stel je voor: Vanaf morgen krijg je niet meer betaalt voor het werk wat je nu doet. Zou je het blijven doen?
Dat is wel een goede vraag! Als Voicedata morgen zegt; “wij kunnen drie maanden onze medewerkers niet meer betalen”, zou ik er absoluut alles aan doen om Voicedata te redden, ook zonder betaald te krijgen.

Maar Sabrina, jij ziet de jaarrekeningen. Gaat dat gebeuren?
Nee, dat gaat niet gebeuren! 😊

Hoe merk jij of anderen gelukkig zijn op het werk?
Ik merk het vooral aan de houding van mensen. Of iemand vrolijk is. Of dat iemand juist teruggetrokken is en heel stil achter z’n bureau zit. Ik kijk naar hoe collega’s in hun vel zitten en of ze tijd hebben voor een gesprek of grapje. Zitten ze relaxt aan de lunchtafel? Of proppen ze met vijf minuten een boterham naar binnen?
Het kan dan natuurlijk zijn dat het heel druk is maar gebeurt dat frequent? Dan weet ik dat er stress of iets anders aan de hand is.

Charissa Bosma | 25 jaar | Financiële Administratie | 1,5 jaar in dienst

Als je vanaf morgen niet meer betaalt krijgt voor het werk wat je doet. Zou je het dan blijven doen?
Qua huidige werkzaamheden niet, maar wat betreft de bedrijfscultuur wel.
Ik werk nu 16 uur bij Voicedata en daarnaast heb ik nog aan andere baan. Doordat ik nu maar twee dagen hier werk is mijn takenpakket beperkter.
Vanaf oktober ga ik volledig bij Voicedata bij werken. Dan doe ik niet alleen debiteurenbeheer maar dan krijg ik ook andere taken erbij en dan wordt het sowieso leuker en uitdagender.

Stel je voor: vanaf morgen mag je nooit meer naar je werk. Wat mis je het meest?
De mensen om me heen en de lol die we met elkaar hebben!

En wat het minst?
De wekker die ’s ochtends afgaat!

Xander Dekker | 33 jaar | Directeur

Heb jij tips aan mensen in een soortgelijke functie die niet gelukkig zijn op het werk?
Durf zaken over te laten aan anderen die daar capabel voor zijn. Er zijn zoveel kleine dingen die je over kunt dragen, bemoei je niet met ieder detail maar focus op het grote geheel.

Verzamel mensen om je heen die meer weten dan jezelf. Zorg voor diversiteit in persoonlijkheid en expertise. Je hebt bijvoorbeeld iemand nodig die precies, creatief, rustig of juist een ‘sneltrein’ is. Daarnaast is het ook zo dat verschillende expertises uiteindelijk een sterk team vormen waarin mensen elkaar aanvullen. Dat zorgt voor een juiste balans in het team en dat werkt lekker!

Wat doet Voicedata om bij te dragen aan werkgeluk van anderen?
Wij proberen ons team te faciliteren in de kleinste dingen waarop we invloed hebben. Zo hebben we fruit op het werk om bij te dragen aan hun gezondheid. We lunchen iedere dag samen om tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en een leuk gesprek met elkaar. Daarnaast voeren we persoonlijke gesprekken om te monitoren hoe onze collega’s, dan wel privé of zakelijk, in het leven staan.
En heel belangrijk: er is veel tijd voor fun! Regelmatig teamuitjes met het hele Voicedata team maar ook wel eens per afdeling.
Wat ik nog op de agenda heb staan is om iedere maand met een collega te praten over ideeën die ze hebben. Ik wil ze graag meer zeggenschap geven in de processen en ontwikkelingen van Voicedata. Ik vind het belangrijk dat een goed idee gehoord wordt en van invloed is op de besluitvorming. Ik geloof dat dat een belangrijk element is van Werkgeluk.

Heb je vragen aan onze collega´s of heb je interesse in één van onze openstaande vacatures? Neem dan contact met ons op.

Voicedata wenst iedereen veel werkgeluk! 😀